Praten over dood en uitvaart
Veel mensen vinden het moeilijk om over de dood te praten. Over zichzelf: ‘wat als ik er straks niet meer ben’, of als een dierbare het bijvoorbeeld wil hebben over ‘dit zijn mijn wensen voor mijn uitvaart’. Het roept ongemak op. Vaak ook angst.
Praten met bijvoorbeeld je moeder over haar uitvaartwensen, is ook best confronterend. Je beseft dat er toch echt een moment gaat komen dat ze er niet meer zal zijn. Daar wil je helemaal niet aan denken of mee bezig zijn. Sommigen voelen het zelfs als ‘de goden verzoeken’. Zo van ‘laten we er maar niet over praten, want anders gaat iemand júist dood’. Dus wordt zo’n gesprek vermeden. Met alle gevolgen van dien.
“Meer dan de helft van de Nederlanders
heeft spijt van een onvolledig afscheid.”
Je kunt maar één keer voorgoed afscheid nemen
Wat we al vaak voorbij hoorden komen, is nu ook middels een onderzoek duidelijk geworden: meer dan de helft van de Nederlanders had graag op een betere manier afscheid willen nemen van een overleden dierbare. Men heeft spijt. En aangezien een afscheid niet opnieuw gedaan kan worden, belemmert dit bij sommigen zelfs een goed rouwproces.
SIRE campagne om dood bespreekbaar te maken
Bijzondere gesprekken
Bovenstaande kan voorkomen worden door het gesprek juist wél aan te gaan. Vaak komt men er dan ook achter hoe mooi dit kan zijn: het gesprek blijkt niet over de dood te gaan, maar juist over het léven! Leuke, ontroerende, hilarische, nooit geweten anekdotes komen voorbij. Mensen gaan elkaar beter begrijpen, leren elkaar op een andere manier opnieuw kennen. En vooral… wanneer het tijd is om afscheid te nemen, kan dat volledig naar wens georganiseerd worden.
Gratis wensenboekje?
Wilt u ook eens nadenken over ‘later’? Dit kan op ongedwongen wijze met ons wensenboekje Nu voor Later, dat u met onderstaand formulier aan kunt vragen. Of neem contact met ons op via e-mail of 023 – 563 35 44 om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Net als het wensenboekje is dit geheel vrijblijvend en kosteloos.