4.9 / 5
27 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Inhoud geven aan uw uitvaart

Spreken op een uitvaart is een gave èn opgave. Een gave, omdat het een eer is om te vertellen over iemand en zijn/haar leven. Maar ook een opgave, want vind maar eens de juiste woorden. Er is veel te vertellen. Er is emotie. En liefst deelt u verhalen die ook een bron van kracht en betekenis zijn. Een voorganger/ritueel begeleider kan daarbij ondersteunen.

Arie de Winter is predikant en uitvaartspreker. Hij is vertrouwd met het vertellen van levensverhalen en geworteld in de christelijke traditie met haar (bijbel)verhalen, gebeden, liederen en rituelen. Wanneer u geen verbinding (meer) heeft met een kerk of parochie waarop u een beroep kunt/wilt doen, zoekt hij graag met u mee naar iets dat troost en inspireert.

De wens van een familie is leidend. Wordt het een vertelling van het levensverhaal?
Met of zonder een bezinnend element? Is een waardevol gebaar of ritueel gewenst?’

Levensverhaal
Bij een levensverhaal, ook wel In Memoriam genoemd, creëer ik een uitvaarttoespraak op basis van uw herinneringen. Er wordt teruggeblikt op wie de overledene was. En we kijken dankbaar vooruit naar hoe hij/zij het leven van de hoorders voor altijd heeft veranderd. Het wordt een levensverhaal als bron van troost, geluk en inspiratie is.

Bezinningsmoment
In een bezinningsmoment/overweging verweef ik het levensverhaal van de overledene met een ‘groter Verhaal’. Dat kan een tekst uit de Bijbel zijn die bij een doop of huwelijk werd gegeven. Of een liedtekst, popsong, schilderij of gedicht. In het voorbereidingsgesprek over de levensinstelling en -visie van de overleden geliefde wordt vanzelf iemands inspiratiebron zichtbaar.

Ritueel

Om een overgangsmoment te markeren helpt een ritueel. Een woord en een gebaar. Iets doen verbindt gedachten en gevoelens. Het werkt helend en brengt eenheid. Aan de hand van wat gepast en gewenst is, stellen we een ritueel op en kiezen we de voorwerpen die daarin een rol spelen.

‘Mam kwam al jaren niet meer in een kerk, maar hield wel van rituelen en geloofsverhalen. Het voelde goed dat een voorganger haar een afscheidszegen meegaf en ons daarover iets vertelde.’

Zoekt u iemand die inhoud geeft aan uw uitvaart? Neem dan gerust contact op om te overleggen over de diverse mogelijkheden en uw ideeën.

Arie de Winter (MA) is uitvaartspreker vanuit Praktijk Pauwenveer en werkt als predikant in de Marktpleinkerk te Hoofddorp.

Lees meer op Uitvaart met ritueel begeleider / voorganger.

Onze overige vestigingen