4.8 / 5
26 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Over Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Vanaf 1 mei verzorg ik met een heel divers team het reilen en zeilen van Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Noord-Holland. Elke week ga ik er als voorbereiding al even een rondje lopen. Kijken naar wat er gebeurt en vooral contacten leggen, al is dat nu nog even op afstand. Een stralend zonnetje schijnt rechtstreeks in mijn gezicht als ik de auto uitstap op het erf van de oud-eigenaren van de grond. Alexander van der Pijl, mede-eigenaar van de natuurbegraafplaats, is ook net aangekomen. We openen de kofferbak om onze persoonlijke beschermingsmiddelen aan te trekken en lopen samen de prachtig omgebouwde schuur in om te kijken naar het plafond van het tijdelijke kantoor. Natuurlijk van hout.

Grote schuur Natuurbegraafplaats Geestmerloo voor tijdelijk kantoor

We lopen over het pad - dat in ons hoofd al aanwezig is, maar er fysiek nog niet ligt - naar de y-splitsing waar een bijzondere boom met een verhaal is geplant, precies daar waar de wegen uit elkaar gaan. Twee hulstbomen op stam van ongeveer een meter of acht zijn hier zichtbaar, liefdevol geplant. Geborgd voor de wind en met een mooie boomspiegel eromheen, zodat de wortels optimaal voorzien worden van wat de hemel loslaat. We lopen door en 'ont-moeten' Erik, de hoofduitvoerder van Van der Meer Grondverzet. Hij geeft aan dat de twee eilanden op hoogte liggen en dat de grond wel nog opengewerkt wordt om goed terug te kunnen drogen. Als ik later alleen nog even doorloop en op de eilanden aankom, liggen ze er inderdaad luchtig bij. Wat opvalt, is dat de oude drains, die deels vrij zijn gevallen doordat er waterpartijen zijn gegraven, ontzettend goed water afvoeren. Er is ook besloten om deze intact te laten en te voorzien van eindpijpjes met een paal erbij, zodat we ze kunnen terugvinden en eventueel ook door kunnen spuiten.

Natuurbegraafplaats in wording - Geestmerambacht, Noord-Holland

Verderop liggen de betonnen opstanden voor de twee houten bruggen van 12 meter, die hier binnenkort op geplaatst gaan worden. De paddenpoel ligt erin en de lagere gedeeltes, waar straks kinderen over de boomstammetjes kunnen klauteren, liggen er strak bij. Verderop, tegen de heuvels aan, ligt de uitgraving voor de paden die hier langzaamaan vorm beginnen te krijgen. Begin april wordt door Dolmans Landscaping begonnen met het aanplanten van bomen en struiken en worden de moerasplanten in de waterpartijen gezet. Een keur aan variëteiten heb ik op de plantenlijst voorbij zien komen. Ingrediënten die er met de tijd voor zullen zorgen, dat flora en fauna hier natuurlijk haar gang mag gaan.

Aanleg Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Noord-Holland

De laatste hand wordt gelegd aan de beschoeiing aan weerskanten van de dam naar het toekomstige parkeerterrein en in het land zie ik al een paar mooie houten hekken liggen, die ook een mooi plaatsje gaan krijgen.

Hekken in het land - Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Tot zover even deze update. Eens kijken waar we volgende keer over gaan bomen… Jacco de Kroon Jacco de Kroon - Beheerder Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Onze overige vestigingen