4.8 / 5
22 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps
Dotterbloem - Moerasbeplanting Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Waterpartij op hoogte

De contouren van de fraai aangelegde heuvels vormen een mooi schouwspel als ik vanuit Langedijk richting de Nauertogt rijd. Hoogtes en dieptes, het zegt letterlijk iets over wat op deze plek ooit is geweest en is figuurlijk  kenmerkend voor wat wij als mensen meemaken.

Dotterbloem - Moerasbeplanting Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Als ik het terrein oploop, valt gelijk de hoogte van het waterpeil op. De week ervoor stonden de moerasplanten er nog wat verrast en onwennig bij, zich wellicht afvragend hoe ze bij het water moesten komen.  Inmiddels hebben ze allemaal een waterrijk voetenbadje en een zonnetje binnen bereik. Er kan in een week veel gebeuren. Het is verrassend mooi hoe nu de eilanden hun naam eer aandoen, gepast opvallend in de waterpartij die er met recht schitterend bij ligt. De planten staan precies rond de  waterlijn, klaar om zich te laten zien. Als ik een van de eilanden oploop, dan is daar een keur aan mensen bezig met bomen planten en machinaal inzetten van het bosplantsoen.

Bomen planten Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Het gaat bijzonder snel en wat me opvalt is dat het met zorg gedaan wordt. De mensen achterin de plantmachine, stoppen geduldig om de zoveel meter een plant in de machine, die een sleuf graaft en na het planten ook weer dicht. Nadat de trekker is gedraaid, springt een dame uit de machine die enthousiast de planten met haar voeten nog wat aarde toestopt. Ze schuift haar stofbril opzij en vraagt of de foto’s gelukt zijn en weg is ze weer. Om het meer heen, is het hele wandelpad zichtbaar. Ook is er al een aansluiting gemaakt naar het entreegebied. Hier liggen de hopen BKK klinkers al klaar om als stevige basis dienst te doen voor het parkeerterrein.

BKK klinkers voor aanleg parkeerterrein

De bruggen die uit een naastgelegen gebied komen, zijn geplaatst en maken het rondje af. Het is een mooi gezicht om de paden weg te zien lopen op de heuvels. Mensen verdwijnen uit zicht en voor je het weet zijn ze iets verderop weer zichtbaar. Zo gaat dat. Langs het pad lopend, vallen twee grote putten op, die middels een grote grintbak het water van de heuvels afvoert richting waterpartij. Een mooie oplossing die al sinds mensenheugenis wordt toegepast, begreep ik onlangs. Lang geleden liepen hier ook allemaal kwelders dus het past in de tijdgeest.

Put Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Ik loop door en zie wat kleinere heuveltjes met diverse waterpartijen die daar speels zijn neergelegd. Over een tijdje zullen kinderen hier klauteren, klimmen, roetsjen en met de natuur in aanraking worden gebracht. Even verderop staat een Linde die precies op een driesprong is neergezet. De boom, die al heel wat meegemaakt heeft, komt uit de oude kwekerij van Alkmaar en vindt hier nieuw leven binnen het Bos der Omarming. Iets verderop kijk ik op de tweede brug naar links en zie daar het hondenuitlaatgebied, dat al keurig is afgezet met natuurlijke materialen. De honden kunnen hier straks naar hartenlust rennen en vrij zijn. Bijna terug bij het startpunt, staan de aangeaarde planten en bomen die natuurlijk ook nog een plek gaan krijgen. Ze beginnen al wat uit te lopen en lijken bijna niet te kunnen wachten om straks het uitzicht te zien.

Bomen voor Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Aankomende weken zal er nog volop geplant worden, het parkeerterrein worden afgemaakt, zullen de paden aangelegd worden en ook diverse grasmengsels en kruidenmengsels worden ingezaaid. Dan komt er echt kleur aan. Nog even en dan zullen wij, als team Geestmerloo, ook daadwerkelijk ter plaatse aan de slag gaan om samen met de mensen die reeds een laatste rustplaats hebben gereserveerd, een eigen plekje uit te zoeken. Mocht u meer willen weten of óók alvast een plek willen reserveren, ga dan naar: www.geestmerloo.nl Wij zien u, op deze bijzondere plek. Jacco de Kroon Jacco de Kroon

Onze overige vestigingen