4.8 / 5
24 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Resomeren

Komt iemand te overlijden, dan komt meteen ook de vraag naar voren of sprake moet zijn van een begrafenis of crematie. Maar... heeft u ook al eens aan resomeren gedacht? Resomeren - ook wel bio-cremeren, watercrematie of aquameren genoemd - is namelijk net als begraven en cremeren een vorm van lijkbezorging.

Is resomeren al mogelijk in Nederland?

Hoewel het op dit moment niet is toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren, komt het wel steeds dichterbij. Bij de Tweede Kamer is inmiddels een voorstel gedaan om de Wet op de Lijkbezorging aan te passen en zo resomeren mogelijk te maken. 

'Oplossen in water'

Bij een watercrematie - resomeren dus - wordt het lichaam zonder kist in een stalen drukvat gelegd. Hierin wordt het ontbonden in een bad van water en kaliumhydroxide. Dit gebeurt bij een temperatuur van zo'n 180 graden Celsius en een verhoogde druk.

Overblijfselen resomeren:

  1. Een steriele, waterachtige vloeistof;
    deze vloeistof bevat geen DNA en wordt na zuivering weer teruggegeven aan de natuur.
  2. De overblijfselen van de overledene;
    na het proces worden de beenderen gedroogd en net als bij een gewone crematie vermalen. Wat overblijft is kalkachtig poeder dat in een urn bewaard of uitgestrooid kan worden.

Resomeren - Vorm van lijkbezorging

Wat zijn de voordelen van resomeren?

Het belangrijkste voordeel van resomatie, is dat het niet belastend is voor het milieu. Het is de meest groene mogelijkheid voor een uitvaart.

Voordelen resomeren:

  • Duurzamer dan begraven en cremeren. Minder energie nodig en geen uitstoot.
  • Geen gas nodig.
  • Sieraden blijven onbeschadigd bij resomatie.
  • Kunstgewrichten kunnen worden hergebruikt.
  • Goedkoper? (dit moet de praktijk nog uitwijzen).

Nadelen resomeren:

  • Mensen maken zich zorgen over wat er gebeurt met de vloeistof waarin de overledene is opgelost, maar... het water wordt gezuiverd in een waterzuiveringsinstallatie en kan daarna weer gewoon door de natuur opgenomen worden.
  • De overledene kan niet elk soort kleding aan. Kleding moet bestaan uit materialen die goed kunnen hydrolyseren, zoals wol en zijde. Lijkwades van het juiste materiaal zijn een optie.

Vragen?

Uitvaartconsulent Adri van den Bergh houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Heeft u een vraag, neem dan gerust contact met ons op.

Uw wensen in kaart gebracht?

Bloemen voor de uitvaart van House of Wurpel in Hoofddorp

Onze overige vestigingen