Op HCnieuws.nl van 30 januari staat onderstaand artikel van Frits Verhagen.
Klik hier voor de link naar het premium artikel.

De gemeenteraad sprak in december ook al over Park21, maar toen bleek er te weinig tijd om alle thema’s goed te bespreken. Een daarvan was de inbreng van uitvaartondernemer Alexander van der Pijl, die een warm pleidooi hield voor de komst van een natuurbegraafplaats in het gebied.

Op verzoek van de VVD verscheen Park21 donderdag opnieuw op de agenda van de gemeenteraad. De directe reden was het initiatief voor de speciale begraafplaats in Park21. VVD-raadslid Henriët van den Berg vond zo’n voorziening prima passen in het gebied.

Veel andere fracties waren dat volmondig met de VVD eens. De voorstanders meenden dat de gemeente spijkers met koppen moet slaan en het gesprek met Van der Pijl moet aangaan.

CDA-raadslid Herman Koning dacht daar toch wat anders over. Volgens hem is er op dit moment helemaal geen beleid op het terrein van natuurbegraafplaatsen en daarnaast had hij vernomen dat een begraafplaats mogelijk een gezondheidsrisico kan zijn voor de directe omgeving. Ziekten waaraan overledenen hebben geleden zouden kunnen de omgeving negatief kunnen beïnvloeden, aldus Koning.

Raadslid Piet Schouten van GroenLinks noemde dat een Broodje-Aap-verhaal. Hij en ook andere raadsleden wezen Koning erop dat er in het land al meerdere natuurbegraafplaatsen zijn aangelegd en dat er van enige gezondheidsrisico niets is gebleken.

Fractie-assistent Bert den Elzen van de PvdA vond zijn collega’s veel te hard van stapel lopen. Volgens hem moet eerst het Masterplen voor Park21 worden vastgesteld en daarna een bestemmingsplan voordat aan de invulling van het gebied kan worden begonnen.

Dat is ook de mening van verantwoordelijk CDA-wethouder Mariëtte Sedee, die nogmaals stelde niet tegen een natuurbegraafplaats te zijn maar dat wel de juiste volgorde moet worden bewandeld.

Frits Verhagen