4.8 / 5
24 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps
24 januari 2017

Wat zijn jouw laatste woorden?

In ons vak als uitvaartverzorger kom je heel veel mensen tegen. Ondanks het verdriet zijn het ook vaak mooie momenten die je met elkaar deelt. Het klinkt misschien raar, maar vaak wordt er ook veel gelachen en worden herinneringen opgehaald. Nabestaanden en families komen weer bij elkaar. Niet zelden eindigt een uitvaart in een reünie. Je zou dus denken dat mijn werk over de dood gaat, maar eigenlijk gaan onze gesprekken over het leven.

Er wordt mij vaak gevraagd welke uitvaart het meest opvallend was. Of wat is nu eigenlijk het gekste wat je in je werk hebt meegemaakt? We hebben eens een uitvaart verzorgd in het bedrijf van de overledene. Zo was ook een strandtent eens de locatie van een uitvaartceremonie. Of brachten we de kist weg op een bakfiets. Een van mijn meest bijzondere uitvaartstoeten werd voorafgegaan door een olifant. Een bijzondere wens van iemand die eigenlijk nog voor zijn overlijden naar Zuid-Afrika wilde reizen.

Olifant bij uitvaart

Foto olifant: Arjen Vos Fotografie

Doordat internet zijn intrede heeft gedaan en er veel informatie beschikbaar is, raakt het taboe rondom de dood steeds meer op de achtergrond. Men gaat meer nadenken over begrafenissen en crematies. Iedere uitvaart en ieder overlijden is heel uniek. Dat komt omdat ieder mens uniek is met zijn of haar bijzondere karaktereigenschappen en of gedrag. De nabestaanden geven daar samen een invulling aan en die samenstelling maakt het contact met de mensen zo interessant. Wie was de overledene eigenlijk? Wat waren zijn of haar hobby’s? Wat voor werk deed hij of zij? Wat maakte hem of haar nu zo speciaal? Wat was zijn of haar footprint?

Deze vragen stel ik regelmatig aan mensen omdat ik een helder beeld wil krijgen over degene waar ik een uitvaart voor moet verzorgen. Door die vragen aan anderen te stellen stel ik ze tegelijkertijd ook aan mijzelf. Wie ben ik eigenlijk? Wat beteken ik voor anderen? Hoe vul ik mijn leven in? Wat kenmerkt mij? Wat maakt mij uniek?

Graag wil ik een ervaring met je delen. Wij ontmoeten ook mensen die ziek zijn en hun uitvaart met ons voorbereiden. Veelal kijken we dan samen terug op hun leven. Ik hoor dan regelmatig dat men meer tijd aan zijn gezin en vrienden had willen besteden. En ook meer had moeten genieten van de mooie dingen die het leven biedt. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat men nog wat meer had willen werken of meer tijd in zijn bedrijf had willen stoppen.

Dus, wat zijn jouw antwoorden op mijn vragen?

 

Bron: INTO Business – Haarlemmermeer

Het magazine INTO Business Haarlemmermeer heeft als doel om plaatselijke ondernemers dichter bij elkaar te brengen en ze te laten inzien, dat goed zaken doen gewoon in eigen buurt kan. Een van die ondernemers ‘uit eigen buurt’ is Alexander van der Pijl, directeur van Dunweg Uitvaartzorg in Hoofddorp. Sinds de herfst van 2016 is de column van dhr. Van der Pijl een jaar lang elk kwartaal te lezen in INTO Business.

 

Terug naar overzicht

Onze contactinformatie

Postbus 189
2130 AD Hoofddorp

Onze overige vestigingen