Antons les na het verlies van zijn broer: “Maak van je nabestaanden geen spoorzoekers”
Toen Anton (69) plotseling zijn broer verloor, werd hij overspoeld door verdriet. Maar aan rouwen kwam hij nauwelijks toe. In plaats daarvan belandde hij in een wirwar van papierwerk en onzekerheid, omdat er niets geregeld was voor zijn afscheid. “Ik had geen idee wat zijn wensen waren, waar zijn belangrijke papieren lagen of hoe ik bij zijn bankrekening kon,” vertelt hij.
Een zoektocht naar antwoorden
Na het overlijden van zijn broer moest Anton noodgedwongen zijn financiële en administratieve zaken regelen. Maar zonder een testament, vastgelegde wensen of toegang tot belangrijke documenten werd dat een tijdrovende en emotioneel slopende taak. “Zijn autopapieren waren nergens te vinden, ik wist niet of hij een verzekering had en het duurde maanden voordat ik bij zijn bankrekening kon om rekeningen te betalen.”
Ook het regelen van de uitvaart bleek lastig. “Er was niets op papier gezet. Wilde hij begraven of gecremeerd worden? Welke muziek vond hij mooi? Ik moest keuzes maken zonder te weten of ik het goed deed.” Het gevolg: wekenlang regelen en stress, terwijl het rouwen naar de achtergrond schoof.
Een belangrijke boodschap
Nu, maanden later, heeft Anton één duidelijke boodschap voor anderen: regel iets, nu het nog kan. “Het laatste wat je wil, is dat je nabestaanden in deze chaos belanden. Zorg dat je wensen ergens vastliggen, dat iemand weet waar je belangrijke papieren liggen en hoe financiële zaken geregeld zijn. Maak van
je dierbaren geen spoorzoekers. Ik heb mijn eigen zaken nu goed op orde,” besluit Anton. “Want ik wil niet dat mijn nabestaanden hetzelfde moeten doormaken als ik.”
Eenvoudige stappen om het goed achter te laten
Anton raadt iedereen aan om op tijd stil te staan bij het onvermijdelijke:
- Leg je uitvaartwensen vast en bespreek ze met je naasten.
- Bewaar belangrijke documenten op een overzichtelijke plek.
- Zorg dat iemand weet hoe bankzaken en verzekeringen geregeld zijn.