4.9 / 5
27 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps
Last Post (Wouter Kluck op klaroen) na uitvaartplechtigheid bij het Dunweg Uitvaartcentrum in Hoofddorp.

Weetje: Taptoe of Last Post

Soms is tijdens een uitvaart een trompettist aanwezig. Hij/zij brengt aan het einde van de plechtigheid een signaal ten gehore als laatste groet, een eerbetoon, aan de overledene.

Nationaal of internationaal Iedereen kent wel het trompetsignaal dat op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking gespeeld wordt. Dit nationale signaal heet de Taptoe en bestaat waarschijnlijk al vanaf het begin van de 17e eeuw. Later werd het signaal ook door Groot-Brittanië gebruikt; de Britten gaven het de naam Last Post. Het gehele taptoesignaal duurt 1.13 minuut en de Last Post 1.40 minuut. Onderstaande geluidsfragmenten maken duidelijk dat de herdenkingssignalen tevens verschillend klinken.

Taptoe

Last Post

Tijdens de dodenherdenking, een nationale aangelegenheid, wordt de Taptoe gespeeld. Hierbij worden alle Nederlandse oorlogsslachtoffers en omgekomenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Tijdens de terugkomst van de slachtoffers van vlucht MH17 werd echter de Last Post ten gehore gebracht. Dit, omdat de slachtoffers uit verschillende landen afkomstig waren. Een internationaal signaal was daarbij beter op z’n plaats. Trompetsignaal tijdens begrafenis Taptoe en Last Post worden geregeld door elkaar gehaald. Hierdoor kan het zijn dat u bij een uitvaartplechtigheid de ene keer het taptoesignaal zult horen en dan weer de Last Post. Van oorsprong wordt het taptoe-/last post signaal met de klaroen gespeeld, een koperen blaasinstrument met (g)één ventiel.

Last Post na uitvaartdienst bij Dunweg (met klaroen) Last Post (Wouter Kluck op klaroen) na uitvaartplechtigheid bij het Dunweg Uitvaartcentrum in Hoofddorp.

Onze overige vestigingen