4.8 / 5
26 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Weetje: het crematiesteentje

Geregeld krijgen we de vraag of een overledene alleen gecremeerd wordt of met meerdere personen tegelijk. Wij kunnen u verzekeren dat het cremeren individueel gebeurt. Er gaat zelfs een vuurvast steentje ter identificatie mee de oven in om vergissingen te voorkomen: het crematiesteentje. Wanneer de overledene na de plechtigheid naar de oven wordt gebracht, zal de cremateur eerst alle verplichte documenten controleren. Denkt u hierbij aan persoonsgegevens, het registratienummer op de kist en een verlof tot cremeren van de gemeente. Pas wanneer alle gegevens overeenkomen, zal het crematieproces van start gaan.

Voorkant oven: de cremateur legt uit hoe een crematie verloopt* Hoe verloopt een crematie?

* Tijdens de Inspiratiedag van Van der Putten en Dunweg bij Crematorium Duin- en Bollenstreek in Lisse.

Het verbrandingsproces

Zijn de documenten getekend, dan wordt bovenop de kist een vuurvast steentje met een uniek nummer gelegd. Kist en steentje gaan vervolgens samen de oven in en bij een temperatuur van ongeveer 1000 graden vindt dan de verbranding/verassing plaats (in de video hebben we steentje 00000 ter illustratie gebruikt). LET OP - Steeds vaker gaan nabestaanden mee naar de crematieruimte; men vindt het fijn om tot het laatste moment bij de overledene te zijn. Toch geven mensen ook geregeld aan dit niet te willen, uit angst voor een 'vlammenzee'. Hier hoeft u echter niet bang voor te zijn. Bij het openen van de oven zijn géén vlammen te zien. Wat u ziet is een 'roodgloeiende' oven.

Achterkant oven bij Crematorium Duin- en Bollenstreek

Ter identificatie Na 'gemiddeld' twee uur is het lichaam verbrand en worden de stoffelijke resten, metaalresten van bijvoorbeeld gebitsprothesen én het steentje verzameld. De metaalresten worden eruit gehaald en de asresten worden verder gemalen en gezeefd. De as wordt vervolgens in een asbus opgevangen. Voordat de asbus hermetisch afgesloten wordt, wordt hier nog het crematiesteentje - identificatiesteentje - aan toegevoegd. Op deze wijze is altijd te achterhalen van wie de as is. Om te bewaren? Wanneer de asbus aan de nabestaanden overgedragen wordt, zit het crematiesteentje hier dus bij. Wordt de as verstrooid, dan wordt het steentje door steeds meer mensen ter nagedachtenis bewaard. Hier zijn zelfs bewaardoosjes voor verkrijgbaar die u eventueel kunt laten graveren.

Onze overige vestigingen