Speechen op de uitvaart

Spreken op een uitvaart

GASTBLOG – Spreken op een uitvaart. Ik vond het een hele eer, maar ook een spannende en lastige opgave. Ik wilde iets moois zeggen, het afscheid waardevol afsluiten. Tegelijkertijd zat mijn lijf vol spanning en emotie. Via het internet ben ik op zoek gegaan naar tips voor spreken in het openbaar en is het houden van mijn speech gelukkig goed verlopen. Hopelijk kunnen de volgende tips ook een ander helpen bij het schrijven en houden van een uitvaartspeech.

Toen ik gevraagd werd om te spreken op de uitvaart schoten er in eerste instantie enorm veel herinneringen en ideeën door mijn hoofd. Leuke dingen die ik samen met de overledene had meegemaakt, bijzondere dingen die zij had bereikt, grappige anekdotes die ik de aanwezigen niet wilde onthouden. Ik vond het lastig om hier keuzes in te maken. Wat mij enorm heeft geholpen is de speech voordragen aan mijn partner. Een frisse blik van iemand anders helpt vaak om alle ideeën te ordenen. Samen met mijn partner heb ik een duidelijke invalshoek gekozen voor mijn verhaal. Mijn tip: voordragen, schrappen en herhalen.

Het laten horen van de speech aan iemand anders kan ook helpen bij het bepalen van een logische volgorde. Dankzij mijn partner kwam ik er bijvoorbeeld achter dat sommige stukken voor mijzelf heel logisch waren, maar voor degenen die mijn speech zouden horen niet. Ik kende mijn verhaal door en door, maar mijn ‘publiek’ hoorde het voor het eerst. Een handige tip is dus om dit ook in je achterhoofd te houden wanneer je spreekt op de uitvaart. Geef het publiek de tijd om het verhaal te verwerken. Langzaam praten, oogcontact maken en goed articuleren helpt hierbij.

Spreken op de uitvaart

Los van deze ‘technische’ zaken vond ik een van de moeilijkste dingen aan speechen op een uitvaart natuurlijk de emotie en zenuwen die erbij komen kijken. Om mijn zenuwen in bedwang te houden heb ik me proberen te houden aan een belangrijke tip voor spreken in het openbaar: rustig ademen. Verder vond ik het erg fijn dat de uitvaartbegeleider een glaasje water voor mij had klaargezet. Dit was een goede houvast om af en toe even te pauzeren en daarna weer rustig verder te gaan. Ook wil ik nog de volgende tip meegeven: regel een eventuele back-up. Het idee dat iemand het van mij over kon nemen, gaf mij erg veel rust.

Marieke Grasboer, Bureau Spraakwater

Marieke Grasboer, Bureau Spraakwater

Onze overige vestigingen