4.8 / 5
26 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Lintenritueel

Een laatste afscheid. Dat kan maar één keer. En met de vele mogelijkheden die er zijn om een uitvaart te organiseren, kan het soms best moeilijk zijn om de knoop door te hakken. Maar... u kunt ook de lint doorknippen. Letterlijk. Want de symboliek rondom het lintenritueel blijkt voor steeds meer mensen bij te dragen aan een goed begin van de rouwverwerking.

Mandje linten en een schaar voor het lintenritueel
Foto: Nils van Houts

Loslaten met lint

Bij het lintenritueel staan de linten symbool voor verbinding. Voor de band met de overledene. Het doorknippen van de linten wordt hierbij dan gezien als het loslaten van uw dierbare:

  • Er worden linten uitgekozen. Deze kunnen van divers materiaal en in verschillende kleuren zijn.
  • De overledene ligt in de kist en krijgt de uiteinden van de linten in handen.
  • De kist wordt gesloten, waarbij de linten uit de kist hangen.
  • De nabestaanden pakken de uithangende uiteinden van de linten vast, waarna de linten worden doorgeknipt.

Rondom bovenstaande stappen kunt u zelf een ceremonie creëren. De een houdt het klein en simpel en de ander maakt er een uitgebreid afscheid van, waarbij de betrokkenen bijvoorbeeld hardop hun band - de verbinding - met de overledene verwoorden.

Het sluiten van de kist met de linten die uit de kist hangen.
Foto: Nils van Houts

Na de uitvaart kunnen de nabestaanden hun lint mee naar huis nemen. Mooi is dan de gedachte, dat hun dierbare het andere uiteinde in handen heeft.

Aandenken

Het lint kan bewaard worden precies zoals het is, of creatief verwerkt worden tot een speciaal aandenken: een armband bijvoorbeeld. Zeker ook voor kinderen kan het lintenritueel zo een vriendelijke manier zijn om met de dood om te gaan.

Het ontstaan van het lintenritueel

Kist gesloten bij lintenritueel
Foto: Nils van Houts

Onze overige vestigingen