4.8 / 5
26 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Kist dragen

Het is tijdens een uitvaart altijd weer indrukwekkend om te zien hoe de kist met de overledene op de schouders gedragen wordt. Volgens traditie wordt het dragen door professionals gedaan, die met hun uniform – met of zonder hoed – een statige uitstraling aan de uitvaart geven. Waren de professionele dragers voorheen altijd oudere mannen, vandaag de dag krijg je eerder met jonge dragers te maken. Ook van vrouwelijke dragers wordt niet meer raar opgekeken.

Handvatten om een kist langszij te dragen 9132924 - a coffin with a flower arrangement at a mortuary  20246204 - bearers a carrying a coffin into a car

Bij het dragen van de overledene kan men te maken krijgen met een rijdende baar. Dit is een onderstel op wielen waar de kist op geplaatst wordt en waarmee makkelijk naar bijvoorbeeld kerk of begraafplaats gelopen kan worden. De rijdende baar kan door vier dragers bediend worden. Schouderen Over schouderen wordt gesproken, wanneer de kist op de schouders gedragen wordt. Deze stijl- en respectvolle wijze van het dragen van de overledene, wordt tegenwoordig weer steeds vaker toegepast. Het is een deel van de uitvaart dat veel indruk maakt op de aanwezigen, die zo ook meteen goed zicht op de kist hebben. Het schouderen heeft ook een symbolische betekenis: nog even wordt de overledene boven de mensen verheven.

Dragers

Zelf dragen

Kinderen, kleinkinderen, broers en zussen. Andere familieleden of  vrienden. Het mogen dragen  van de kist met daarin hun dierbare, wordt vaak gezien als een grote eer en een waardig afscheid. Het zelf schouderen is overigens niet zomaar gedaan; het vergt enige kracht en techniek. Tips
  • Er dienen minstens zes dragers van ongeveer dezelfde lengte te zijn. De gelijke lengte is niet alleen om calamiteiten met de overledene te voorkomen, maar ook om de dragers blessurevrij te houden.
  • Het is van belang om allen met gelijke voet met lopen te beginnen en vervolgens in de pas te blijven. Lukt dat even niet, geef elkaar dan een stopteken en begin opnieuw. Op een struikelpartij zit niemand te wachten.
Het zelf dragen van de overledene kan emotioneel erg zwaar zijn. Stel, u draagt de kist van uw vader. Dat houdt in dat u niet naast uw gezin achter de kist aan kunt lopen. Soms geven mensen aan dat ze zich dat niet gerealiseerd hadden.

Professionele dragers

Het dragen van de overledene kan aan professionals overgelaten worden.

Het dragen van de kist bij een uitvaart  Het dragen van de kist bij een uitvaart

Over het algemeen zie je tijdens een uitvaart zes of acht dragers. Hoe lang de dragers aanwezig zijn, hangt af van hoe vaak de kist getild moet worden. Denk aan het tillen in en uit de auto, naar en van de kerk en/of aula en naar het graf. Dit zijn zaken waar u van tevoren over na moet denken en die uiteraard van invloed zijn op de prijs. Vraagt u onze uitvaartverzorgers of -consulenten naar de mogelijkheden.

Dragers  dragers-slot2

Onze overige vestigingen