4.9 / 5
31 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps
in de afgelopen week
Ruim een week geleden is mijn vader komen te overlijden en hebben we de uitvaart door Dunweg laten regelen, deels door Natascha en deels door Monique. Ik wist eigenlijk niet in hoeverre het goed regelen van een uitvaart bijdraagt aan het verwerkingsproces en hierbij hebben ze ons ontzettend goed begeleid. Natascha is wat minder formeel wat heel erg prettig was, omdat je hierdoor juist echt contact krijgt van mens tot mens en niet van betaalde klant tot uitvaart medewerker. Wij voelden ons gezien (als mens), ze dacht mee, gaf met haar menselijke benadering lichtheid en warmte aan de confronterende gesprekken over de uitvaart en was erg betrokken. Hierdoor werden we na deze gesprekken niet achtergelaten met een ontzettend zwaar gevoel. Monique heeft het uiteindelijk overgenomen en ook zij heeft het erg prettig gedaan. Zij dacht goed met ons mee, en haar kalmte en rust waren erg prettig. De uitvaart zelf was prachtig geregeld. De afscheidsceremonie liep wat uit maar desondanks gaf Monique ons geen opgejaagd gevoel. Ik heb ook van te voren aangegeven niet bij de borrel na de afscheidsceremonie te willen zijn en hiervoor was door Monique een familiekamer geregeld waarin ik die tijd kon overbruggen. Monique is meerdere keren langs geweest om te vragen of alles goed ging en om wat drinken/eten te brengen. Hoewel afscheid nemen en een uitvaart regelen nooit fijn is en altijd pijn doet, had dit niet beter, prettiger en mooier geregeld kunnen worden. Zij hebben dit proces zo aangenaam mogelijk voor ons gemaakt en na de uitvaart verlieten wij alle drie het crematorium met een 'het is goed zo' - gevoel.

Een nieuw begin

Wanneer een partner komt te overlijden, dan is dat voor degene die achterblijft emotioneel en soms ook fysiek zwaar. Kan ik hier nog blijven wonen? Wat verandert er aan mijn persoonlijke situatie? Hoe gaat mijn pensioen er nu uitzien? Of men wil of niet, er breekt een nieuwe periode aan.

De sieraden van de overledene worden veelal verdeeld onder de nabestaanden. Meestal gaan de sieraden naar de partner. Zo heeft een trouwring een grote emotionele waarde. Tenslotte heeft de partner deze gedragen als teken van verbondenheid en liefde. Voor de weduwe of weduwnaar is de ring te groot of te klein om zelf te kunnen dragen. Wat je dan ziet, is dat men er weleens voor kiest om de ring om een halsketting te doen en het sieraad op die manier met zich mee te dragen.

Sinds kort hebben wij een samenwerking met een goudsmid. Hij kan van de ring een nieuw sieraad maken zonder dat het karakter of de inscriptie verdwijnt. De trouwring wordt bijvoorbeeld ingeknipt en verbogen, zodat een hartvorm ontstaat. Men kan er zelfs nog een steentje in aanbrengen.

Toen ik zo’n sieraard aan een kennis liet zien, zei hij: “Wat mooi. Net zoals de nabestaande maakt ook het sieraad een nieuwe start. Het wordt niet meer wat het geweest is, maar krijgt een nieuwe vorm en glanst door de dierbare herinneringen.”

Ik was er even stil van. Wat mooi verwoord.
Na ieder eind komt altijd weer een nieuw begin.

Alexander van der Pijl
Alexander van der Pijl, directeur Dunweg

Onze overige vestigingen