4.8 / 5
22 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps
Digitaal leven achter slot en grendel

Een leven online

Velen - van jong tot oud - hebben wel eens iets online gedaan. De meesten hebben ook zeker wel één of meerdere digitale levens. Denk aan Facebook, Twitter of Instagram. Of wellicht heeft u een account bij Bol.com en zo uw eigen bibliotheek samengesteld. Maar wat als u of uw dierbare komt te overlijden? Wat gebeurt er dan met die digitale levens? Sterven die automatisch ook?

Beveiligd
Het antwoord is ‘nee’. Nabestaanden krijgen dan ook steeds vaker te maken met een digitale erfenis waar zij niets mee kunnen. Al die foto’s die ‘in the cloud’ zijn opgeslagen, die wil je als nabestaande natuurlijk graag hebben. Maar hóé, wanneer je de inloggegevens niet kent? En wat ook tot problemen en frustraties leidt, is dat een leven online nog zo makkelijk niet tot een einde te brengen is. Zo kan uw dierbare dus lang na zijn/haar overlijden nog vele reacties krijgen op social media…

Telefoon vol selfies en ander foto's uit het leven

Digitale erfenis
De Dunweg groep heeft nauwe contacten met Digital Life Legacy experts op het gebied van digitale nalatenschap, online erfenis en dierbare data.

Digital Life Legacy expert Sander van der Meer: “Een familie benaderde ons: ‘We zijn naar u doorverwezen door Dunweg Uitvaartzorg, kunt u hier iets mee?’ Op dat moment ontvingen wij een laptop uit handen van een mevrouw wiens broer in het buitenland was overleden. Met een mooi verlopen uitvaart achter de rug, had de familie eigenlijk alleen nog maar de wens om ook op technisch gebied geholpen te worden. Dit, om bepaalde zaken af te kunnen wikkelen.

Van alles hadden ze al geprobeerd, maar het wachtwoord op de laptop verhinderde de toegang tot de dierbare data. Natuurlijk, met wat technische kennis zou je in een aantal gevallen de toegangscode kunnen resetten of de harde schijf misschien kunnen uitbouwen. In dit geval wilde de familie gewoon zelf met het juiste wachtwoord in de laptop kunnen, als zijnde de overledene.

Laptop vol dierbare data

Enige tijd later was het ons gelukt het wachtwoord te achterhalen, en nee, dat lukt zeker niet altijd! Met gepaste waarschuwingen – zoals dat het niet is toegestaan om via de laptop in te loggen op online accounts van de overledene – hebben wij de laptop aan een opgeluchte familie terug kunnen geven.”

Uw uitvaartzorg
Heeft u voor, tijdens of na de uitvaart vragen over de digitale erfenis, schroom dan niet dit ter sprake te brengen. Dunweg helpt u graag aan de juiste contacten om op correcte wijze kennis te kunnen maken met en/of afscheid te nemen van de digitale levens van uw dierbare.

Onze overige vestigingen