Verzameling zonnebrillen

De man met de zonnebril

Richard (43) is overleden in het ziekenhuis. Al jaren woonde hij in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook was hij regelmatig een weekend bij zijn ouders thuis.
Door alle maatregelen omtrent het coronavirus, kon hij al lange tijd geen bezoek meer krijgen van zijn ouders en broer. Alleen via de computer, telefoon of door het raam was er contact. Wat hebben ze hem vreselijk gemist en hij hen misschien nog wel meer.

Op de foto staat een grote, lange man. Hij oogt blij, met zijn zonnebril op. Vol trots vertellen zijn ouders, broer en schoonzus over hem. Over de vele zonnebrillen die hij ‘spaarde’, de muziek waar hij zo gek op was en over zijn grappige uitspraken. Zo vertelt vader hoe hij  in de jaren 70 met Richard in de streekbus wilde stappen. De deur ging open en er zat een vrouwelijke chauffeur achter het stuur; dat kwam in die tijd nog niet veel voor. Richard riep toen (nogal hard): “Een vrouw achter het stuur, bloed aan de muur!” Vader wist niet waar hij kijken moest…

In de kapel bij de zorginstelling wordt een afscheidsdienst gehouden, waarna een plechtigheid volgt in de aula van het crematorium. Daar wordt prachtige muziek gedraaid en er worden zonnebrillen uitgedeeld aan de gasten. De broer van Richard vertelt een ontroerend verhaal, helemaal vanuit het perspectief van zijn broer, over hoe hij tegen de wereld en zijn laatste periode aankeek. De mensen in de aula, die allemaal de zonnebril hadden opgezet, pinkten een traantje weg.

Met zonnebril

Bij de fotopresentatie komen grappige foto’s van Richard voorbij. Richard verkleed als Pino voor een toneelstuk, veel terrasjes, uitstapjes, allemaal vrolijke plaatjes. De familie is zo blij met de mensen die het leven van Richard beter hebben gemaakt. Degenen die hem verzorgden, maar ook die van de dagbesteding en alle  vrijwilligers. Met elkaar hebben ze een solide kring om hem heen gevormd en heeft hij zich ten volle kunnen ontwikkelen en van het leven kunnen genieten.

Ze zullen hem zo missen, de man met de zonnebril.

Bea den Haan

(Blog is geplaatst met toestemming van nabestaanden)

Onze overige vestigingen