4.8 / 5
26 reviews
Dunweg Uitvaartzorg
- Op Google Maps

Begrafenis of crematie

Of u nu kiest voor een begrafenis of een crematie, wij helpen u zoeken naar een geschikte locatie. Er zijn in de regio verschillende mogelijkheden en elke locatie heeft zijn eigen karakter, specifieke kenmerken qua ruimte, faciliteiten en sfeer.

Begrafenis
Elke begrafenis is uniek. De inhoud, vorm en duur van de begrafenis wordt door nabestaanden in samenspraak met de uitvaartverzorger bepaald. Hierbij wordt rekening gehouden met de gangbare gebruiken en rituelen. Zo kan er geregeld worden dat nabestaanden en/of anderen spreken tijdens de begrafenis of op geheel andere wijze afscheid kunnen nemen van de overledene (zie de inspiratiepagina). Veelal wil men begraven worden op een plek waar al een familielid begraven ligt.

Begraafplaats Iepenhof in herfstsfeer
Begraafplaats Iepenhof

Na de uitvaart
Na de uitvaart blijft voor de nabestaanden een tastbare gedenkplek over. Het gevoel dat hun dierbare nog ergens is, geeft veel troost.

Crematie
Een crematie lijkt in een aantal onderdelen sterk op een begrafenis. Het is een vaak gekozen vorm van uitvaartzorg, waarbij gebruik gemaakt wordt van een verbrandingsoven. Zoals elke begrafenis, is ook elke crematie uniek en ook hier bepalen nabestaanden met de uitvaartverzorger hoe de crematieplechtigheid verloopt. De laatste jaren is veel veranderd. Zo is het tegenwoordig zelfs mogelijk om mee te gaan naar de verbrandingsoven. Hierdoor kan men tot op het laatste moment bij de overledene blijven.

Muur met urnen
Begraafplaats & Crematorium Westerveld

Na de crematie
Na de crematie blijft de as over. Men kan ervoor kiezen de as uit te (laten) strooien, of het in een urn te bewaren. In dat laatste geval kan men de urn een mooie plaats geven, thuis of in bijvoorbeeld een urnenmuur. Ook kan men de urn begraven, zoals dat ook tijdens een begrafenis gebeurt.

As van de overledene wordt vandaag de dag ook steeds vaker in een sieraad bewaard of gebruikt voor een tatoeage. Met de uitvaartverzorger kunt u de mogelijkheden bespreken.

>> Rouwkaart

Onze overige vestigingen