Witte duif bij uitvaart

Wanneer een dierbare komt te overlijden, halen nabestaanden vaak veel troost uit symboliek. Een voorbeeld hiervan is de witte duif. Deze vogel is niet alleen een graag geziene gast op bruiloften, maar speelt ook tijdens de uitvaart een belangrijke rol. In het eerste geval spreekt men over bruidsduiven, in het tweede geval over de uitvaartduif.

Symbolische betekenis

De duif heeft al eeuwenlang in godsdiensten en culturen verschillende symbolische betekenissen. Vandaag de dag staat de duif bij velen, ook zonder speciale religieuze of culturele binding, symbool voor:

  • vrede, eenheid en verzoening; de duif wordt dan vaak afgebeeld met olijftak in de bek.
  • liefde; lief voor en trouw aan elkaar zijn, waarbij men elkaar ook vrijheid gunt (hierbij worden twee duiven afgebeeld).
  • de ziel; de verloste ziel van de overledene die naar de hemel reist.

Witte duif bij uitvaart

Afscheid nemen

Bij een uitvaart staat de witte duif  symbool voor de overledene die men nu moet ‘loslaten’. Het vormt een mooie laatste groet aan/van de overledene en helpt de nabestaanden vrede te hebben met de dood van hun dierbare. De duif wordt meestal  vrijgelaten bij een begrafenis of crematie, maar soms ook bij het verstrooien van de as van de overledene.

Het graf
Wie weleens rondgekeken heeft op een begraafplaats, zal vast eens een duif als ornament op een graf gezien hebben. Zo wordt de symbolische betekenis van de duif door/voor de nabestaanden in leven gehouden.

Kinderen en de witte duif

Een uitvaartplechtigheid kan voor kinderen overweldigend zijn. Het intense verdriet van betrokkenen, uiteenlopende gedachten aan ‘de dood’ en de aanwezigheid van zoveel mensen tegelijk kan zelfs voor angst zorgen. Het zachte koeren van de duif kan dan een prettig, rustgevend geluid zijn. Sowieso werkt de aanwezigheid van dieren tijdens een uitvaart afleidend en troostend.

Kinderen kunnen zich overigens, mede dankzij hun grote fantasie, gemakkelijk vinden in symbolische betekenissen. Denk bijvoorbeeld  aan een ster aan de hemel die voor een overleden opa of oma staat. De witte duif die de overledene voorstelt en losgelaten wordt om naar de hemel te vliegen, is voor nabestaanden – en zeker voor kinderen – dan ook een gedachte waar zij snel in kunnen berusten. Het geeft een goed gevoel.

Witte duif op mand

Komst en vertrek van de witte duif

Witte duiven zijn op te halen of worden gebracht in een mand. Eenmaal uitgevlogen, vliegt de duif symbolisch naar de hemel, maar in werkelijkheid terug naar zijn veilige thuishaven! Duiven weten hun weg terug namelijk haarfijn te vinden.

Bent u geïnteresseerd in één of meerdere witte duiven tijdens de uitvaart van uw dierbare of wilt u deze wens voor uzelf vastleggen in een wilsbeschikking, neemt u dan contact op met Dunweg Uitvaartzorg. Wij helpen u graag.

Onze overige vestigingen